Jacco's boot

<- vorige volgende ->

Z-as en Y-as
Z-as en Y-as

CNC

Weer waren de vele websites over CNC de inspiratie voor mijn freestafel. De freestafel is niet zozeer ontworpen als wel onstaan. Gaande weg heb ik de problemen aangepakt en min of meer opgelost. Ik had in het begin wel wat problemen om de tafel goed te krijgen zo zat er een keer een pulley niet goed vast waardoor alles in de X richting korter werd. Ook bleek de eerste overbrengings verhouding te grof. Daardoor was de kracht te klein en de resolutie net te laag.

Om de freestafel te bouwen had ik een plekje gevonden in een werkplaats waar ik, toen ik net zover was dat ik kon gaan frezen, weer uit moest. Het hele project heeft toen een paar maanden stilgelegen tot ik een nieuwe plek had gevonden.

Freestafel
Freestafel

Nadat ik een nieuw plekje had gevonden en wat dingen had aangepast was ik dan eindelijk zover dat ik kon frezen. Ik had eerder al ge-experimenteerd met spiraalfreesjes maar een driesnijder verstopt te snel en een 'positieve z' (upcut) trekt het matriaal omhoog. Uiteindelijk gebruik ik gewone rechte 6mm vingerfreesjes uit de bouwmarkt.

Puzzleverbinding
Puzzleverbinding

Omdat de boot langer moet worden dan een plaat multiplex lang is heb ik een houtverbinding nodig, en die wil ik met mijn freestafel kunnen maken. De verbinding die ik heb gekozen is een zgn puzzleverbinding. Het frezen van deze verbinding was de lakmoesproef voor mijn CNC tafel. Zoals je op de foto kunt zien gaat dat best goed. Ook de boot software moest worden aangepast om G-Code te produceren die naar de freestafel kan. Gelukkig heeft een groepje in Noorwegen GRBL geschreven zodat ik de aansturing van de freestafel niet zelf hoefde te schrijven.

<- vorige volgende ->