Jacco's boot

<- vorige volgende ->

Einde werkplaats
Einde werkplaats

Nieuwe werkplaats

Nadat ik met veel plezier een klein jaar in een dekschuit bij de kikkerbilsluis had gewerkt moest ik daar wegens ziekte van de eigenaar ook weer weg. Eind september heb ik de boel ingepakt en het 1:2 model bij mijn ouders in de garage gehangen.

Ik was al vaker bij IFabrica in Amsterdam Noord geweest maar nu bleek het toch mogelijk om een plek te reserveren voor het maken van grotere dingen. Er staat daar ook een professionele CNC freestafel met vacuumbed, mijn eigen tafel blijft dus voorlopig in de opslag. Als eerste moest ik een cursus omgaan met de CNC machine doen en als werkstuk had ik een klein tafel-luidsprekerkastje ontworpen. Door tijdgebrek kwam het er tijdens de cursus niet van. Daarom heb ik als eerste projectje in de nieuwe werkplaats nieuwe luidsprekers gemaakt.

Cyburg Needle
Cyburg Needle

Het zijn Cyburg Needles, een gevouwen hoorn met maar 1 8cm breedband luidsprekertje (Omnes Audio BB3.01). Ze klinken echt fantastisch met veel meer laag dan je van zo'n luidsprekertje mag verwachten. Berndt Burghard is een held.

Timmerkist
Timmerkist

De freestafel was bezet dus was er tijd voor het maken van een timmerkist, een heel simpel ding van underlayment maar ik ben er toch erg blij mee. Vooral met het japanse deksel.

Stroken freezen
Stroken freezen

Met de grote freestafel alle stroken uitgefreesd, Dat ging verrassend makkelijk 6,5 mm diep in een gang met een paar tabjes om de boel niet te laten schuiven. Gefreesd met een 6mm 2snijder spiraalfrees, 2500mm/min en 15000 toeren

Puzzle verbinding
Puzzle verbinding

Op mijn eigen freestafel werkte dit al heel goed en ook deze keer paste het heel goed

Kiel legging
Kiel legging

Hier zijn de eerste gangen aan elkaar geregen. Ik was toch weer een beetje ongeduldig want ik had het boeg- en hekschot en de bodem spantjes meteen mee moeten rijgen. Achteraf is het veel moeilijker, vooral de bodem spantjes liggen net te diep om nog goed bij te kunnen.

Alle stroken
Alle stroken

De gangen zitten allemaal aan elkaar. Ik was blij dat ik een buiten-mal had gefreesd want het was nu veel makkelijker om de boot goed in model te krijgen. Daarbij valt ie ook niet meer om :)

Spiegel geplaatst
Spiegel geplaatst

Toen ook de spiegel en de schotten er in zaten kwam de vorm er goed in. Op een paar plaatsen was ijzerdraad niet genoeg en heb ik schroeven met klosjes gebruikt om alles naar elkaar toe te trekken.

Epoxy
Epoxy

Met epoxy hechtlasjes gemaakt en de ijzerdraadjes eruit geknipt. Toen was het tijd voor mumpe zoals de duitsers dat noemen. Mumpe is verdikte epoxy met in dit geval fumed silica en katoen. Ik heb deze keer het glasband over de natte epoxy fillets aangebracht en dat werkte goed

<- vorige volgende ->