Jacco's boot

<- vorige volgende ->

proef pas
proef pas

Roer

Een zeilboot heeft een roer nodig. Vanwege de hoge spiegel is het roer boven water langer dan het blad onder water. Het is een simpel klaproer geworden met een helmstok die verticaal vrij kan draaien. Het blad zit ingeklemd tussen 2 wangen die onder op het roer zijn gelijmd.

geschaafd blad
geschaafd blad

Omdat ik geen CNC machine meer bij de hand had en ik met de rondhouten veel vertrouwen in de Stanley #4 had gekregen, heb ik het blad in de vorm geschaafd. Het blad is maar 18mm dik dus ik heb niet door geschaafd tot het een echt NACA profiel was maar het ziet er toch heel aardig uit.

zitting helmstok
zitting helmstok

De vork van de helmstok gaat in een gleuf in het roer en kan vanwege het kuifje er pas uit als ie helemaal rechtop staat. Ik ga ervan uit dat dat genoeg is om de helmstok niet te verliezen.

vork helmstok
vork helmstok

roer zonder blad en helmstok
roer zonder blad en helmstok

Op de foto zijn de gelijmde wangen goed te zien.

afhangen
afhangen

Het roerbeslag heb ik besteld bij de bootbouwer.nl het is van messing en heeft iets prettig nostalgisch. Afhangen had niet veel om het lijf. Het midden van de spiegel aftekenen, beslag op het roer, spiegel aftekenen en vastschroeven.

elastiek
elastiek

Er restte nog een ding. Het blad draait om een 8mm rvs bout en is van hout en kan dus spontaan omhoog draaien. Daarom heb ik een elastiek zo gespannen dat het roer normaal beneden gehouden wordt maar bij het raken van de bodem omhoog gehouden wordt.

<- vorige volgende ->