Jacco's boot

<- vorige volgende ->

draadraam
draadraam

Het begin

Na een boottochtje naar Pampus had ik het plan opgevat een bootje te bouwen. Internet is een rijke bron van inspiratie en de zoektocht naar een leuk ontwerp begon daar. Het was toch allemaal niet helemaal wat ik zocht. Pas veel later ontdekte ik de ontwerpen van Francois Vivier en Herreshoff dus ik zocht verder naar software om een bootje te ontwerpen. Onder wine kreeg ik Carene aan de praat maar daar kreeg ik de romp die ik inmiddels voor ogen had niet in ontworpen.

uitslag romp
uitslag romp

Ok, dacht ik, dan schrijf ik die software zelf wel. Zo gezegd zo gedaan. De software draait om Bezier krommen die een 'wireframe' opspannen dat de huid beschrijft. Die huid wikkel ik mbv triangulatie af in het platte vlak om de gangen(stroken) te krijgen die uitgezaagd moeten worden.

kartonnen model
kartonnen model

De bouwwijze moest 'stitch and glue' worden dus ik heb eerst een kartonnen model gemaakt en met naald en draad aan elkaar geregen. Het bootje dat tevoorschijn kwam gaf me vertrouwen in het ontwerp. Maar deze vormen netjes uitzagen zag ik mezelf eigenlijk niet doen. Daarom vatte ik het volgende wilde plan op: ik bouw een CNC freestafel waar een hele plaat van 2m50 bij 1m25 in kan. En daarmee maak ik mijn boot.

<- vorige volgende ->