Jacco's boot

<- vorige volgende ->

Glasband
Glasband

Glasband en vurenhout

Om de naden te verstevigen wordt meestal glasband gebruikt, zowel binnen als buiten. Omdat dit maar een klein bootje is doe ik dat alleen buiten. Bij de echte boot gaat er buiten nog een hele glasmat overheen maar die sla ik nu ook over.

Het resultaat is verrassend. De romp voelt steviger aan en het geluid als je op de romp tikt is hoger. Een teken dat het geheel stijver is geworden. Om de romp nog stijver te maken en ook stootvaster gaat er een dolboord op. Daar gebruik je essenhout of eiken voor omdat dat goed buigt maar soms is dan stomen toch nodig. Een andere manier is lamineren van dunne stroken. Ook de buiten kiel wordt vaak gelamineerd.

Buiten kiel
Buiten kiel

Essen en eiken waren even niet voor handen maar wel vurenhout van 9x18mm. Verrassend genoeg buigt dat al vrij goed als je het een beetje nat maakt. En als er extra overredingskracht nodig is doet een strijkbout wonderen.

De skeg zit er inmiddels ook op. Dat had nog wat voeten in aarde want ik heb tegen een kabel geschopt waardoor de connector van mijn Arduino geen goed contact meer maakt. De freestafel werd daardoor onbetrouwbaar en viel opeens halverwege een freesbeurt uit.

Voor het plaatje het bootje even aan dek getild. Op de achtergrond is nog net de kikkerbilsluis te zien. Misschien is kikkerbil wel een leukere naam dan Malle Jaap. Ik denk er nog even over...

Aan dek
Aan dek

 

Aan dek
Aan dek

 

<- vorige volgende ->