Jacco's boot

<- vorige volgende ->

Te water
Te water

proefvaart

Eindelijk was het zover! De boot ging in het water. Ik was van plan een karretje te maken maar ik kon geen geschikte wieltjes vinden. Zodoende dat ik wat heb geimproviseerd met skateboard wieltjes. Voor de proefvaart had ik bedacht zonder zwaard te varen, maar dat bleek een vergissing. Het zwaard dempt de rol beweging en brengt ook de rol frequentie naar beneden waardoor het makkelijker instappen is met het zwaard erin. Door het geringe gewicht (< 10kg) drijft de boot hoog in het water maar met mij erin ligt hij op de gewenste waterlijn. Dat betekent dat het 4m lange model pas op de waterlijn ligt met 600kg lading. Hier denk ik nog over na. Ik kon wat moeilijk met de roeispanen langs mijn knieen en de boot wiebelde een beetje maar hij ging heel soepel door het water.

Transport
Transport

Voor het roeien heb ik nog alternatieve dollen gemaakt die redelijk voldoen maar een beetje raar uitsteken. Ik denk dat ik de dollen wat verhoog zoals ik laatst zag bij een polbeiro/dorna, een traditioneel bootje uit Galicie. Nu ik gevaren heb is het zover dat ik het model kan evalueren en ik ben niet tevreden met de optische knik bij de steven. Inmiddels heb ik het computermodel aangepast en dat wordt een stuk mooier. Ik heb ook de onderste punt van de spiegel wat laten zakken zodat het minder erg is als de boot wat hoog in het water ligt. (Ik kan hem ook van 3mm staalplaat maken, dan weegt hij ca 200kg :). Het Model bevatte ook wat kleine foutjes die er ook uit zijn en de spiegel krijgt straks meer een zandloper vorm.

Proefvaart
Proefvaart

Na de vakantie ga ik een mast en een zeiltje maken zodat ik ook de plaats van de mast en het zwaard kan beoordelen. Het roer heb ik al gemaakt en ik denk dat ik de mast massief maak en de giek en gaffel/ra van bamboe.

Alternatieve roeidol
Alternatieve roeidol

 

<- vorige volgende ->