Jacco's boot

<- vorige volgende ->

Uitgefreesde planken
Uitgefreesde planken

Schaalmodel

Omdat ik alles voor het eerst doe: ontwerpen, zelfgeschreven CAD/CAM, CNC machine bedienen, werken met epoxy en stitch and glue heb ik besloten mijn boot eerst schaal 1:2 te bouwen. Engelsen zeggen build your first boat second en dat leek me goed advies.

Ik was vooral bezorgd over de puzzleverbinding tussen de planken en daarom heb ik voor het 1:2 model toch de planken uit twee delen gemaakt. Daarmee kon ik zowel de CAM files (G-Code) als de verbinding zelf uitproberen.

Epoxy laten harden
Epoxy laten harden

Hoewel de winter erg mild was, was het toch te koud voor epoxy. Tenminste voor de harder die ik heb gebruikt, daarom was een elektrische deken een uitkomst. Maar 60W en veilig genoeg om de hele nacht aan te blijven.

Romp dicht rijgen
Romp dicht rijgen

Nadat de planken verlijmd waren werd het tijd voor het stitch deel van stitch and glue. Het plan was zip ties(tie wraps) te gebruiken maar die bleken te zwak. Daarom heb ik groen ijzerdraad gebruikt. De gaatjes zijn CNC geboord en liggen dus netjes tegenover elkaar. De gangen hebben een flinke torsie die bij 1:2 een grotere hindernis vormt omdat het matriaal even dik (6mm) is als op volle schaal. Dus kostte het wel wat moeite de gangen dicht te rijgen. Daarbij komt dat in het ontwerp de hoek van de boeg bij de bovenste gang te stomp is. In het computermodel valt dat niet op maar het hout vond dat niet leuk. Precies hier voor is het 1:2 model.

Al bijna een boot
Al bijna een boot

 

--
--

 

<- vorige volgende ->