Jacco's boot

<- vorige volgende ->

45 graden frees
45 graden frees

Rondhout

Ik wilde een birdsmouth (vogelbek) mast maken en bij gebrek aan een zaagtafel heb ik deze 45 graden frees opstelling gemaakt. Hij heeft dienst gedaan bij de roeiriemen door om de 10 cm een cirkel te frezen zodat je met schaven weet wanneer je rond bent.

verlijmen
verlijmen

Voor de roeiriemen heb ik eerst 2 latten van 27x44 verlijmt.

vogelbek
vogelbek

V-groef voor een vogelbek gefreesd. Dat werkte redelijk behalve dat ik probeerde om met een 6mm frees in een keer 13mm diep te frezen. Voor een goed resultaat moet het in 2 keer. Het experiment is uiteindelijk verlaten maar het is zeker een manier die werkt.

roeiriem
roeiriem

De roeiriemen heb ik rondgeschaafd met een Stanly nr 4 omdat rondfrezen met de frees te lang duurde. Ik heb wel om de 10cm een referentie ring gefreesd zodat ik simpelweg kan schaven tot de freessporen niet meer te zien waren. De bladen zijn van 10mm Okoume en de hele riem is 2m60 zodat hij goed in de boot past.

mast met gereedschap
mast met gereedschap

Uiteindelijk heb ik de mast toch massief gemaakt. Met een mini cirkelzaag heb ik 4 18mm planken geschulpt tot 75mm zodat een balk ontstond van ca 72x75. Met de minizaag en de handzaag heb ik de schuine liplassen gemaakt en het geheel met epoxy verlijmt. Na het verlijmen en vierkant schaven heb ik een 'spar gauge' gemaakt. Daarmee kun je een vierkante balk zo aftekenen dat je hem achtkantig kan schaven. Dat gaat verrassend snel en nauwkeurig. Zo heb ik ook de giek en de 'ra' gemaakt. Die heb ik op het oog verjongt. De mast heb ik afgetekend en gezaagd.

mast
mast

Zie daar de rond geschaafde mast.

<- vorige volgende ->