Jacco's boot

<- vorige volgende ->

Schulpgeleider
Schulpgeleider

dolboord

Voor het dolboord heb ik bij de Fijnhouthandel 2 ongeschaafde planken van amerikaans wit eiken gekocht. Die heb ik eerst over de vlakbank gehaald tot een kant vlak was. Daarna een zijkant gestreken (op z'n kant op de vlakbank) zodat ik een rechte en haakse kant heb, die langs de geleider van de zaagtafel kan lopen. Omdat ik de schulpzaag een beetje eng vind (eigenlijk iedere cirkelzaag) heb ik een geleider gemaakt. Voor het zagen van smalle stroken kun je de langsgeleider niet op de normale manier gebruiken Als de langsgeleider rechts van het zaagblad zit moet de af te zagen strook nu links van het zaagblad zitten. Er is namelijk niet genoeg ruimte bij de langsgeleider om de strook door te duwen.

Schulpgeleider
Schulpgeleider

Deze geleider helpt ook met het afstellen zodat iedere strook even dik is. De geleider die ik gemaakt heb is wat primitiever dan de bedoeling was omdat ik de verkeerde maat stalen strip had gekocht, maar het werkte toch vrij goed. Een hele plank verzaagd tot stroken van ca 14mm dik zonder brandsporen op de zaagkant. En, niet onbelangrijk, met al mijn vingers nog intact.

Dolboord
Dolboord

Ik was erg bang dat er gestoomd zou moeten worden dus heb ik snel een strook tegen de laaste gang geklemd. Dat bleek veel makkelijker te gaan dan ik had gevreesd. Waarschijnlijk is het genoeg om twee stroken met een schuine las te verbinden en ze er gewoon op te klemmen. Misschien schroef ik de buitenrand tijdelijk vast zodat ik minder klemmen nodig heb.

<- vorige volgende ->